כללי

עוגיות ירח / סיגלית דיל

מיני תרגימא - מדור מאכלי ילדות

ספטמבר 6, 2019  

מיני תרגימא: מדור המבקש לחזור אל אחד מזיכרונות הילדות המשמעותיים והחושניים ביותר -אוכל. במדור זה ישתפו אותנו יוצרים ויוצרות לילדים בחוויה הקולינרית הזכורה להם ביותר מילדותם, שהרי אוכל הוא חלק מרכזי מתרבות. לצד זיכרון של מאכל אהוב, ביקשנו גם את המתכון, ואת המאכל האהוב ביותר מספר ילדים; כזה שגירה את בלוטות הטעם.

המשתתפת השישית במדור היא הסופרת ועורכת-הדין ד"ר סיגלית דיל. דיל היא סופרת ילדים ונוער בהוצאת עם עובד הכותבת בז'אנר ייחודי של מתח, פנטזיה ומסתורין, לרבות אגדות קסומות. בין ספריה הרבים: "שעון הקסמים" מ-1999, "תלתלים מכושפים" מ-2002 ו"המכשף האפגני" מ-2011. השנה ראו אור שני ספרים חדשים שלה, ספר הנוער "אפלות" וספר הילדים המאויר "היונה שסבלה מפחד גבהים".

כריכות ספריה החדשים (יח"צ)

כפעוטה לא הייתי אכלנית (בלשון המעטה) וכדי להאכיל אותי אימי ז"ל נאלצה לספר לי בכל ארוחה אין ספור סיפורים שהסיחו את דעתי וגרמו לי לבסוף לאכול. ברבות הימים הסתבר לי שאת רוב הסיפורים המציאה ואני בהחלט זוקפת הרבה מכישרון כתיבתי לזכותה.

אימי היתה בשלנית מעולה אך כילדה שאינה אהבת לאכול, שום מאכל לא היווה עבורי חוויה קולינרית ואף לא קרוב לזה, מלבד עוגיות הירח הטעימות והמפורסמות של אימי שכולם ללא יוצא מן הכלל אכלו בשקיקה.

בילדותי הייתי חוזרת מבית הספר ושוקדת על שיעורי הבית, והרגעים המופלאים בהם אימי היתה נכנסת לחדרי עם צלחת ועליה עוגיות הירח הטעימות שאפתה במיוחד בשבילי לצד כוס שוקו מתקתק, היו תמיד מעלים על פניי חיוך של אושר. זה היה פסק זמן מתוק (תרתי משמע) שזכור לי עד היום. כשטבלתי בשוקו החם את העוגיות הפריכות, ממהרת לתחוב אותן לפי בטרם יקרסו, הייתי עוצמת עיניים ונרגעת מלחץ המבחן הממתין לי מחר בבוקר.

היום, למרות שאני אופה די גרועה, אחת ל… אני מכינה את עוגיות הירח הבלתי נשכחות. הן אף פעם לא טעימות כמו אלה מילדותי והן גם לא בדיוק יוצאות לי בצורת ירח, אך כשאני בכל זאת מצליחה בהכנתן וטובלת אותן ממש כמו אז בכוס שוקו חם ומתקתק ועוצמת עיניים, לשבריר שנייה אני מצליחה לשוב אל מחוזות ילדותי היפה והמאושרת.

מתכון לעוגיות ירח

מצרכים:

1 ק"ג קמח
3 ביצים
2 כוסות סוכר
2 חבילות מרגרינה
2.5 אבקת אפייה
1 כף קוניאק
1 כף מיץ לימון
2 כפות מים

אופן ההכנה:

מערבבים היטב את הביצים עם הסוכר, לאחר מכן מוסיפים את יתר המצרכים ולשׁים עד לקבלת בצק. מרדדים את הבצק בעזרת מערוך ואז עם כוס חורצים צורות של חרמש, מפזרים מלמעלה סוכר ואפשר גם בוטנים טחונים. מכניסים לתנור בחום של 190 מעלות עד שהעוגיות משחימות.

מאכל אהוב בספר ילדים

בספרי "המכשף האפגני" מ-2011 מופיע מתכון אותנטי של פשטידת תפוחי אדמה אפגנית טעימה במיוחד (הוריי ילידי אפגניסטן). הנה ציטוט מן הספר:

"טלינה מיהרה והוציאה בזהירות שלוש עשרה ביצים מאחד הארגזים שהביא קלפושה. היא טרפה אותן בזו אחר זו, תיבלה אותן במלח ובמעט פלפל שחור, כורכום וכמון, ושפכה אותן למחבת גדולה משומנת. היא אחזה בידית הארוכה החמה של המחבת בעזרת מגבת והטתה אותה לצדדים כדי לפזר את התערובת עד לשוליים… לאחר דקות אחדות הוסיפה לעיסה מעט קמח, כמות ניכרת של תפוחי אדמה מבושלים מעוכים ומעט ירקות קצוצים שדוגרמה קצץ קודם לכן בעת שהכין סלט. לאחר כמה זמן הפכה את העיסה על פיה והמתינה. היא בדקה את פשטידת ה'קוקו קרטוף' האפגנית העסיסית במזלג כדי לוודא שהיא מוכנה ואינה קשה מדי, ולבסוף כיבתה את האש. היא מיהרה להגיש מנה נדיבה לצלחתו של כל אחד ואחת מהילדים. הילדים התבוננו בתיאבון במנות הפשטידה הריחניות המונחות לצד סלט ולחמנייה חמה בצלחות של קרמיקה מהודרת המעוטרת בשרשרת פרחים צבעונית."

 

כתיבת תגובה

כתיבת תגובה