2 יצירה מקורית

פרוסה של פראסה / חגי ברקת

מיני תרגימא - מדור מאכלי ילדות

ספטמבר 26, 2018  

מיני תרגימא: מדור המבקש לחזור אל אחד מזיכרונות הילדות המשמעותיים והחושניים ביותר -אוכל. במדור זה, אותו תלווה המאיירת כנרת גילדר באיורים משובבי לב וחך, ישתפו אותנו יוצרים ויוצרות לילדים בחוויה הקולינרית הזכורה להם ביותר מילדותם, שהרי אוכל הוא חלק מרכזי מתרבות. לצד זיכרון של מאכל אהוב, ביקשנו גם את המתכון, ואת המאכל האהוב ביותר מספר ילדים; כזה שגירה את בלוטות הטעם.

המשתתף החמישי במדור הוא הסופר, המתרגם, העורך והמו"ל חגי ברקת. ברקת הוא העורך הראשי בהוצאת "דני ספרים" ומו"ל הוצאת אוקיינוס. ספרו "הנסיכים לבית ליריאן", שכתב יחד עם אשכר ארבליך-פרימן, ראה אור ב-2017. בנוסף כתב ספרי אי-גיון וביניהם "חרדיל לא רגיל ועוד חברים שפגשתי בשביל".

נולדתי וגדלתי בקיבוץ, ואת רוב ארוחותיי אכלתי בבית הילדים או בחדר האוכל של הקיבוץ. דברים מסעירים לא קרו שם. אבל היה מאכל אחד  שבכל זאת נחקק בלבי – קציצות ירק. את קציצות הירק הנפלאות האלה היו מכינים במטבח במיוחד עבור התינוקות בבית התינוקות והפעוטות בפעוטון. כשגדלנו מעט כבר נמנע מאיתנו התענוג הזה, אבל אני זוכר שכל יום, אחרי ארוחת הצהרים, היינו הולכים לבית התינוקות ומבררים אם נשארו להם כמה קציצות "ספייר". ובימים שהתשובה הייתה חיובית, היינו המאושרים שבילדים.

איור: כנרת גילדר

לימים, כשבגרתי והתחתנתי, הכינה אשתי יום אחד לביבות פראסה (כרישה, כידוע).
טעמתי מהן ולאושרי הרב נזרקתי מיד לאחור, הישר אל קציצות הירק נוטפות השמן של ילדותי. אני לא יודע אם מדובר באותן קציצות בדיוק, אבל מה שבטוח הוא שאת לביבות הפראסה האלה אי אפשר להפסיק לנשנש. הנה המתכון:

 

מתכון ללביבות פראסה

המצרכים:
3 גבעולי כרישה

1 בצל יבש גדול

2 ביצים

1/3 כוס פירורי לחם או קמח מצה

מלח ופלפל

 

אופן ההכנה:

חותכים ושוטפים את הכרישה, שמים בסיר עם מעט מאוד מים ומבשלים כ- 20 דקות.

  1. לאחר הבישול מצננים היטב וסוחטים את המים מהכרישה.
  2. במכונת בשר טוחנים את הכרישה ואת הבצל היבש.
  3. לתערובת מוסיפים את הביצים, פירורי הלחם, המלח והפלפל, ויוצרים לביבות.
  4. מחממים שמן לטיגון במחבת ומטגנים את הלביבות עד שהן מזהיבות.

חגי ברקת

מאכל אהוב בספר ילדים

כמו כל הילדים, גם אני טרפתי בילדותי את ספריו של רואלד דאל, ובעיקר את "צ'רלי בממלכת השוקולד". כל תיאורי הממתקים וההמצאות הקולינריות שם הם אדירים, אבל מתעלה על כולם תיאור "ארוחת המסטיק" של ויולטה בלוני. הוא כל כך מעורר תיאבון ומגרה את הדמיון, שממש חייבים לעצור מקריאת הספר וללכת למקרר הקרוב ביותר ולחסל את כל תוכנו. הנה הקטע המדובר, בתרגומו הנפלא של אורי בלסם (סדרת "מרגנית", הוצאת זמורה ביתן):

 

…לפני שמר וונקה הספיק לעצור בעדה, שלחה ויולטה יד שמנה, חטפה את פיסת המסטיק והשליכה אותה אל פיה. בן רגע החלו לסתותיה העצומות, המתורגלות היטב, ללעוס את המסטיק כמו זוג צבתות.

"אל…" אמר מר וונקה.

"איזה יופי!" צעקה ויולטה. "זה מרק עגבניות! הוא חם וסמיך וטעים נורא! אני מרגישה אותו יורד לי בגרון!"

"עצרי!" אמר מר וונקה. "המסטיק עוד לא מוכן! זה לא בסדר!"

"הכול בסדר גמור!" אמרה ויולטה. "הוא פועל נהדר! אוח, איזה מרק טעים זה!"

"תירקי אותו!" אמר מר וונקה.

"זה מתחלף!" צעקה ויולטה, לועסת ומחייכת בו זמנית. "המנה השנייה עולה! זה צלי בקר! הוא רך ועסיסי! אויש, בחיי, איזה טעם! והתפוח אדמה האפוי מדהים! הוא פריך מבחוץ ומלא חמאה מבפנים!"

…מר וונקה פכר את ידיו ואמר, "לא, לא, לא! הוא עוד לא מוכן לאכילה! זה לא בסדר! אסור לך!"

"פאי אוכמניות וקצפת!" צעקה ויולטה. "הנה זה בא! אוי, בחיי, הוא מושלם! הוא נפלא! אני… אני ממש מרגישה שאני בולעת אותו! אני מרגישה כאילו אני לועסת ובולעת כף אחרי כף של פאי האוכמניות הכי מדהים בעולם!"

 

וכולנו יודעים מה היה בסופה של ויולטה הגרגרנית…

כתיבת תגובה

2 תגובות:

  1. אלי תומר הגיב:

    חגי, "פרוסה של פראסה" נגע בי מכל הכיוונים – טעמים של ילדות, ריחות, סיפורים, ובכלל. זה רעיון מצויין להוסיף את המתכון, למען "יראו ויטעמו". גם כותרת הסיפור שנונה..
    תודה על השיתוף. אלי תומר.

  2. מיה מיטב הגיב:

    זוכרת היטב את קציצות הירק הנפלאות הללו, גם בקיבוץ בו גדלתי היו מכינים אותן עבור הפעוטות. תודה על זכרון טעים.

כתיבת תגובה