כשאת הילדה הכי רזה בגן / ליאת שטייר-לבני
ביקורת על הצגת הילדים הכבש השישה-עשר – מפגן של תפיסות גוף סקסיסטיות, תכנים שוביניסטים ודחיקת ה"אחר"
ינואר 18, 2015
השיר “הילדה הכי יפה בגן” הופך בעיבוד הנוכחי לשיר קנאה של הילדה מלאת הגוף וחברתה הממושקפת בילדה הרזה והלא ממושקפת. רק חישבו מה אפשר היה לעשות עם טקסט כזה בשנת 2014 – למה, למשל, זה לא יכול להיות שיר על הילדה מלאת הגוף? (שחקנית יפה ש”חטאה” בחריגה של קילוגרמים מתפיסת הגוף המקובלת על היוצרים).
ניסוחים מדויקים ונבונים לאי-נוחויות שחשתי במהלך הצפייה בהצגה… מעבר לעצם החלטוריסטיות של הטקסטים.
למרבה הצער אין מדובר בבעיה של מופע אחד, אלא בנוסחה נצלנית הפושה בתיאטרון הישראלי לילדים: נוטלים שירים קלאסיים , משחילים על חוט עלילה רופף, ומגישים בסגנון צעקני של ערוצי ילדים/פסטיגלים – המתאפיין גם בכל הרעות החולות שציינה מחברת הרשימה.
להתרשמות ממידת הנוסחתיות ניתן להציץ בקישור הבא למחזמר “פרח נתתי לנורית”.
גם כאן תמצאו על הבמה גן משחקים (כמותו ראיתי כבר בכמה הצגות ילדים) וגם כאן הילדים הולכים לאיבוד, וגם כאן לועגים לחלש – אך בסוף, כמובן, מחבקים אותו ושרים יחדיו את שיר הסיום – ואותה תאורה , ואותן תלבושות צבעוניות מדי, ואותו סגנון הגשה .
מרים ילן שטקליס בוודאי התהפכה בקברה כמה פעמים למשמע מה שעוללו לשיריה המעודנים.
יוצרים חיים ( יהונתן גפן) , לפחות אתם עמדו על המשמר ואל תתנו לזאבים המסחריים הללו, המסתווים בעורות כבשים חינוכיים, לטרוף את יצירתכם!
https://www.youtube.com/watch?v=w8FxuaJnBzE
מסכימה עם שלושתיכן. כפי שזה הוצג, גם לי זה נראה כניצול טקסטים ספרותיים-אמנותיים ופגיעה בהם, לצורך מיסחור וחנופה לקהל רחב של ילדים והורים. וזה בהחלט מקומם.
הי. צודקת לגמרי, הוצאת לי את המילים מהפה. צפיתי והובכתי. זה התחיל בתחילת ההצגה ברעיונות על חטיפת ילדים (הבן שלי בן ה-4.5 עדיין לא העלה בדימיונו סיטואציה מפחידה כמו זו – עכשיו יש לו ממה לפחד) ונגמר בכוחניות יתר, השפלה של “האחר”, וכו’. הופתעתי מאוד.
ממש מצער לשמוע.
התכוונתי להציע את ההצגה לנכדותיה של אחותי, וחבל.
עדיף בנתיים שיסתפקו בשירים היפים ובלחנים הנהדרים של יוני רכטר.
היינו היום בהצגה וחבל שלא קראתי את הטקסט שלך לפני כן. תיארת מילה במילה את מה שהרגשתי. ההצגה היתה מטרידה על גבול של אפלה. ממש לא מתאימה לילדים וגם לא למבוגרים . בזיון של הכבש השישה עשר המקורי