נחום גוטמן
דצמבר 21, 2010
התואר השני לתרבות הילד באוניברסיטת תל אביב מקיים יום עיון העוסק ביצירתו של נחום גוטמן והשפעותיה על ימינו. בין ההרצאות: אורנה גרנות על הדיאלוג האיורי בין גוטמן למאיירים בני זמנינו לשירי ביאליק, ד”ר יעל דר על גוטמן “בדבר לילדים” ורוני כספי על תל אביב של גוטמן. יום העיון יתרחש ביום שלישי, 28 בדצמבר בין 16:00…
לכבוד הכנס על נחום גוטמן נזכרתי בנסיבות יצירתו של ספר שגוטמן היוה את ההשראה אליו.
הכל התחיל כאשר סופרת הילדים, איריס ארגמן (“דובון ולישון”, “בכיסים של גילי”) הציעה שנכתוב במשותף ספר על נחום גוטמן.
בהתחלה חשבנו לכתוב מעין סיפור שמשלב בתוכו את כל סיפורי גוטמן, מין שעטנז של מסע שמתחיל ב” החופש הגדול” “בעיר קטנה ואנשים בה מעט”. הגיבור היה אמור לרכב על “חמור שכולו תכלת” ולהגיע דרך שביל קליפות התפוזים אל “אֶרֶץ לוֹבֶּנְגּוּלוּ” ומשם להביא לפתרון “תעלומת הארגזים”. בקיצור זוועה מתחנחנת גרוע יותר מהשרשור שעשו לשיריו של שלמה ארצי ב”לילה לא שקט”.
מחקנו את הרעיון ובמקום זאת כתבנו על ילדה,ענבר, תל-אביבית בת זמננו המתכתבת עם ילד בן גילה, אורי דרך תיבה אדומה הממוקמת בין השקמים העתיקים שליד גן מאיר. שניהם מציירים זה לזו את תל אביב כפי שנשקפת לעיניו של כל אחת ואחד. רק שתל אביב של ענבר היא אפורה ואפופה גורדי שחקים וזו של אורי הינה של חולות צהובים ושמיים כחולים.
אורי, הוא בן דמותו של נחום גוטמן וחי ב-1936. ענבר גולשת אל הזמן שלו היישר למאורעות תרצ”ו ומגלה עולם אחר.
במהלך העבודה על הספר נפגשנו גם עם חמי גוטמן בנו של נחום גוטמן וקיבלנו את ברכת הדרך לספר ואף אישור לשלב בו את ציורי גוטמן (ביניהם רישום של ביאליק הפוסע בכבדות ברחובות תל אביב) המהוים נדבך חשוב בבנית העלילה.
הספר אויר ע” מירב סלומון
שם הספר: הרפתקה בחולות.
http://matarbooks.co.il/index.php?book=1541&step=1&incat=0701&nav=4
קוריוז קטן:
נתקלנו בבית ספר דתי שנרתע להכניס את הספר לתחומו משום שעל עטיפתו מצוירים פרופילים של ילדה וילד. אמנם מדובר בילדים בני עשר אבל זה הספיק על מנת לעורר את החשש שעלילתו תפגע בטוהרם של ילדי כיתה ה’.בסופו של דבר, לאחר עיון בספר ומשנתברר כי אין בו, רחמנא ליצלן, אהבה אסורה בין בת לבן זכים, הוכשר הספר ובא לציון גואל. (מעניין אם היה עולה חשש כזה אלו על הכריכה היו מופיעים פרופילים של בנים בלבד.)