שבע בום! נטלי וקסמן-שנקר
המאיירת מספרת על הספר "האיש שאהב עצים" בשש סקיצות (בערך) ואיור סופי
מאי 27, 2019
‘האיש שאהב עצים’ הוא הספר הראשון שכתבתי (וגם איירתי?) . הוא מספר על גיורא, אדם שמפעיל מכבסה קטנה בביתו, ובמסגרת עיסוקו הוא רוכב יום יום על אופניו כדי לאסוף ולחלק כביסה. הרכיבה היומיומית מאפשרת לו להנות ממראות עצים שונים שהם אהבתו הגדולה. יום אחד גיורא נתקל בעץ מסכן למראה. הוא מטפל בו וממשיך בדרכו. כאשר הוא מגלה שהעץ עומד להכרת, הוא עושה מעשה- עוקר אותו בזהירות ושותל בחצר ביתו. אח”כ מגיע עץ נוסף ועוד אחד ועוד ועוד עד שיש עצים בכל מקום- בחצר וגם בתוך הבית…
הסיפור עבר כמה וכמה גלגולים ברעיונות, בטקסט, בפריסה, באיורים ובמה לא עד שהתגבש לתוצאה שיצאה לאור. קשה לבחור במה להתמקד בכל הגלגולים והבלגן הזה, אבל החלטתי לבחור בקטע טקסטואלי קטן (שהשתנה רק במעט מאז ראשית גלגולי הספר ואולי לכן דווקא בחרתי בו כעוגן ) שממחיש כיצד התפתחו והשתנו האיורים וגם החלוקה לכפולות:
בקיץ היה הבית עמוס שזיפים
בסתו כוסתה הרצפה עלים יבשים.
בחורף נשרו פירות ההדרים,
ובאביב נמלא הכל פרחים.
- זו סקיצה רעיונית ראשונית:
2. וזו סקיצה מפותחת יותר:
למרות שלעתים קרובות אני לא עובדת עם סקיצות, כאן היו בתחילה סקיצות בעלות גוון רישומי קלאסי מעט, שדי שונה ממראה האיורים בסופו של דבר. הדמות של גיורא עדיין לא מגובשת כאן, אבל האווירה שרציתי ליצור קיימת- של אדם שחי לו כמעט כמובן מאליו ביער קטן בתוך ביתו כשהעצים מחליפים את הרהיטים הרגילים והיומיומיים הקיימים בכל בית.
- בגרסאות הראשוניות של הספר היו לגיורא גם שכנים מלמעלה שדי נהנו, באופן מפתיע, מהעיסוק המשונה של שכנם החביב מלמטה (הכינו לימונדה מהלימונים תרתי משמע). במקור, כפולת השכנים הייתה הבאה בתור אחרי עונות השנה:
או בגרסתה השניה:
למרות שאהבתי את השכנים וחשבתי שהסיטואציה די משעשעת, עם התפתחות הסיפור החלטנו (דלית לב, עורכת הספר ואני) לוותר על השכנים כדי לא “להתפזר” ולהתמקד ביחסי הגומלין של גיורא והעצים. קצת חבל לי, אבל כך הסיפור שלם יותר.
- ובחזרה לטקסט אודות עונות השנה- בשלב זה גם הבנתי שהאיור של גיורא מוקף עצים בביתו לא מתאים לטקסט על עונות השנה מפני שהוא לא מראה, ובכן…. את עונות השנה. כמו כן הבנתי שהכפולה הזו אמורה להציג את שיא החדווה וההנאה של גיורא מהטיפול בעצים לפני שהדבר מתחיל גם להכביד עליו ולגבות מחיר מסוים גם ממנו וגם מהעצים. לכן נוצרה כפולה חדשה שאין לה סקיצה אבל יש הרבה רישומים מהם מורכב האיור הסופי, למשל:
- בום ראשון: כפולת עונות השנה:
- ואחרי הכפולה הזו נכנסה כפולה שמזכירה מעט את הסקיצות הראשונות למעלה, מפני שגם בה גיורא מתנהל בביתו בין העצים. אך במקום לצייר את גיורא יושב וקורא עיתון ציירתי אותו מטאטא עלים מכיוון שבשלב זה של הסיפור העצים “מייצרים” לו עבודה רבה שמשתלטת על שגרת יומו. בד בבד נוסף טקסט מתאים:
הטיפול בעצים מילא את ימיו,
זו הייתה שגרת יומו עכשיו.
לא עוד כביסות, לא עוד נסיעות.
צריך לשתול, לדשן, להשקות
וגם לסדר ולנקות.
זו הסקיצה:
ומספר רישומים מאלו המרכיבים את הכפולה הסופית:
- בום מספר 2:
בכפולה שתבוא לאחר מכן, אגב, הבלגן יגיע לשיא ותגיע נקודת המפנה בסיפור:)
ילדי כתה א’ להם קראתי את הספר כל כך התלהבו, הן מהציורים והן מהסיפור, היה חשוב להם להתבונן ארוכות בכל כפולה ולמצוא בכל כפולה פרטים נסתרים, כמו הכלב שמשתין על העץ, או החתול המסתתר בין ענפי העץ. הילדים ערכו דיון על סופו של הספר. היה מרתק! תודה על הספר הנהדר.
[…] שראיתי בשבוע הספר ואהבתי מאוד הוא הספר שכתבה ואיירה נטלי וקסמן-שנקר, ׳האיש שאהב עצים׳ – שדיבר אליי מאוד גם בגלל הטכניקה והאיורים […]
[…] קורא לציבור: כתיבת טקסט (שיר או סיפור) בהשראת איור של נטלי וקסמן-שנקר. מטרת הפרויקט היא עידוד כתיבה בעת הנוכחית, ועל כן כל […]