4 ספרות

נסיכות או לא להיות, זאת השאלה! / יותם שווימר

רשימת ביקורת על הספר "אוליביה והנסיכות בוורוד" מאת איאן פלקונר

מרץ 20, 2013  

עם צאתו לאור של הספר הראשון של איאן פלקונר בסדרת “אוליביה” בשנת 2001, הביקורות היללו את הסופר/מאייר וקבעו, בין השאר, שמדובר ב”הופעת בכורה יוצאת מן הכלל”, וכי אוליביה היא “גיבורה אמיתית, אישיות נשית, שללא ספק תתפוס מקום בין הדמויות הנצחיות של ספרות הילדים”. ניתן לומר כי ספרי “אוליביה”, מלבד הצלחתם המסחרית, תרמו תרומה משמעותית לספרות הילדים האמריקאית, ושהחזירה הדעתנית מיצבה עצמה כדמות מרכזית בספרות הילדים העכשווית.

האם אתם מנויים שלנו?

התוכן בכתב-העת פתוח במלואו למנויים בלבד.

כתיבת תגובה

4 תגובות:

  1. חגית הגיב:

    אוליביה היא דמות שאני אישית מאוד אוהבת. היא עצמאית ויש לה לחשיבה מקורית. דבר אחד מ פריע לי קצת בספר הזה המשפט שנמצא בתחילת הספר אותו גם ציטטת: ” אני חושבת שאני עוברת משבר זהות” … קצת לא מסתדר בספר לילדים צעירים מחד ומצד שני אני לא ממש בטוחה שילדים צעירים מבינים את מה שעומד מאחורי המשפט הזה.
    אני חושבת שהכוח העיקרי של ספרי אוליביה נמצא באיורים וכאן לדעתי יש לאוליביה עוד יתרון -היא הצליחה להגיע לארץ אף על פי שהיא חזירונת… ולא, לא תמצאו אותה במוסדות שאינם מהמגזר החילוני.

  2. יותם שווימר הגיב:

    תודה רבה, חגית. אכן, זוהי הפתעה גדולה שאוליביה החזירה הצליחה להגיע לארץ. אולי ללמדנו שתעוזה משתלמת (גם אם מה שהופך את המהלך לנועז הוא מגוחך ואבסורדי). באשר למשפט הפותח: הרי זהו משפט שכל כך מתאים לאוליביה לומר! היא באמת עוברת משבר זהות, ולאו דווקא במובן הפסיכולוגי העמוק (הרי אין בספרים הללו פסיכולוגיה כלל, רק הומור), אלא במובן של הדרמה הילדותית הקפריזית לעתים ומלאת הפאתוס שמאפיינת הן את הדיבור של אוליביה והן את אופייה. לדעתי, זוהי אמירה משעשעת ומשפט פתיחה מפתיע מאוד. ואולי בשל כך גם מצליח פלקונר להוציא תחת ידו יצירות טובות לילדים: נדמה כי לא אכפת לו מה אוליביה מסמלת, האם דיבורה הולם וכן הלאה. הוא כותב ומאייר דמות בדויה שלה אופי מסוים, ותו לא. ברור לי שאינך מסתייגת ממהלך זה, אני רק מציין זאת.

  3. ג'וליאנה הגיב:

    אני אוהבת מאד את סדרת אוליביה . חלק מהקסם שבה הוא לדעתי ההבנה של נפש הילד וכן של נפש המבוגר המקריא. גם לי וגם לבני היה קל למצוא את עצמנו בתוך הסיפור.
    ו”אוליביה והנסיכות בורוד” מעבר להיותו מרהיב מבחינה ויזואלית הוא גם מציג מציאות פמיניסטית בה ילדה מבינה שהיא לא חייבת להיות מוגבלת ע”י הדימויים התרבותיים שנמצאים סביבה. זה היה נהדר בעיני כי המסר הועבר בטבעיות בלי להיות דידקטי.
    וחגית, לגבי המשפט “אני חושבת שאני עוברת משבר זהות” גם אצלנו בני לא כל כך הבין את המשפט אבל זה פתח אצלנו שיחה על משמעות המילה זהות. לא בטוח שזה יעבוד עם ילד צעיר יותר (בני בן 6 וחצי).
    גם אני כילדה זוכרת שקראתי גם משפטים ומלים שלא הבנתי ודווקא זה גירה את סקרנותי.

  4. חגית הגיב:

    אני בעד לגרות סקרנות ובאמצעות זה להבין ולהרחיב עולמות… רק נראה לי שילד מתחת לגיל שאת ציינת ג’וליאנה לא יתחבר לזה האמת שווה בדיקה!
    בכל מקרה אוליביה אהובה עלי!

כתיבת תגובה